Active Ants zet data tools van Tracey in om pakketontvangers een betere bezorgervaring te leveren

De samenwerking tussen Active Ants en Tracey heeft na een jaar geleid tot betere informatievoorziening richting de klanten van Active Ants en inzicht in de prestaties van de ingezette pakketvervoerders.

Groeiende behoefte naar controle en inzicht in pakketzendingen

‍De enorme groei in het aantal verstuurde pakketten en de toenemende eisen van klanten om proactief op de hoogte gehouden te worden heeft ervoor gezorgd dat bedrijven overzicht én controle willen houden over de uitgestuurde zendingen. Zo ook bij Active Ants E-fulfilment, waar de behoefte aan direct inzicht in onregelmatigheden tijdens de bezorging van pakketten heeft geleid tot de samenwerking met Tracey. 

Op dit moment worden problemen bij de verschillende pakketvervoerders binnen dertig minuten gedetecteerd en door Tracey teruggestuurd naar het systeem van Active Ants. Hiermee kunnen de webshop-klanten van Active Ants vervolgens aan de slag om de uiteindelijke ontvanger proactief op de hoogte te houden en de customer service processen te automatiseren.

Make or buy decision

“Medio 2021 werd de roep van onze klanten naar meer inzicht in de prestaties van de door ons gebruikte vervoerders steeds duidelijker en luider” zegt Roeland Lengers, IT Directeur bij Active Ants. “Natuurlijk geven wij graag gehoor aan de wensen van onze klanten en natuurlijk doen we dat het liefst met onze eigen IT-afdeling. Tegelijkertijd is het tracken van zendingen in essentie een voor Active Ants bedrijfsvreemde activiteit; onze kernactiviteit is het zo snel mogelijk versturen van pakketjes. Al redelijk snel zagen we in dat het uniform volgen van de status van een verzending voor ons als black-box zou kunnen werken, een box waar we alleen maar op de juiste manier tegen aan moesten praten.

De keuze is toentertijd op Tracey gevallen aangezien het een jonge, innovatieve club was waar wij onze wensen bij kwijt konden. Ik ben zo vrij om te stellen dat Tracey ook wel het een en ander van Active Ants heeft geleerd in die periode. In symbiose met Tracey hebben we de onderlinge systemen snel en afdoende op elkaar kunnen aansluiten. Active Ants gebruikt het systeem van Tracey op twee manieren als een black-box:

  1. We krijgen de belangrijkste statusovergangen en excepties per zending binnen zonder dat wij vervoerders moeten pollen.
  2. De KPI-schermen binnen Maya zijn gebouwd op basis van WebComponents. De load voor het genereren van deze schermen kan zeer hoog zijn, iets wat we graag op de systemen van Tracey laten gebeuren en niet op die van Active Ants. Dit is in mijn ogen een geslaagd voorbeeld van de juiste make-or-buy beslissing”.

‍De bezorgervaring verbeteren voordat de verzending plaatsvindt

‍Tracey levert “plug-and-play” business intelligence visuals om de prestaties van vervoerders te evalueren. Doordat data van elke vervoerder is omgezet naar een standaard format kunnen de vervoerders eenvoudig met elkaar vergeleken worden op basis van deze rapportages.

Deze data-gedreven rapportages stellen webshops in staat om onderbouwde keuzes te maken voor de juiste inzet van pakketvervoerders in verschillende landen. Zo kan er objectief gekozen worden voor bijvoorbeeld de hoogste leversnelheid of juist voor minder onregelmatigheden. Hierdoor kan een webshop de vervoerder kiezen die juist goed scoort op de punten die voor zijn/haar klanten van belang zijn; dit leidt uiteindelijk tot hogere conversie. Dit maakt dure, en losstaande business intelligence oplossingen voor de analyse van pakketvervoerders overbodig.

‍Inzet van artificial intelligence

‍Ook voor de toekomst zien beide partijen nog verschillende mogelijkheden om elkaar te versterken: zo biedt de verzenddata van Active Ants een goede basis voor Tracey om voorspellingen te kunnen doen omtrent het op tijd en correct bezorgen van pakketten. “Deze modellen worden momenteel getraind, maar laten nu al resultaten zien met een nauwkeurigheid van 89% of hoger”, vertelt Sander Hak, Product Manager en co-founder bij Tracey. “Dit betekent dat we nu al vertragingen voorspellen met een hoge mate van zekerheid en dit ruim tien uur eerder kunnen terugkoppelen dan de vervoerder zelf.”

Gebruik en waarde van verzenddata voor de klanten van Active Ants

‍Jean Lahaye, mede-oprichter van Active Ants zegt hierover: “De data die we van Tracey ontvangen geven we door aan onze klanten, waardoor zij hier waarde uit kunnen halen. We zien nu al dat onze klanten hierop anticiperen en hun werkprocessen aanpassen om vervolgens hun eigen klanten beter en proactief te informeren. Dit zorgt ervoor dat we als Active Ants weer nét dat stuk extra dienstverlening bieden om onze klanten te ondersteunen in hun e-commerce activiteiten.

‍Over Active Ants

‍Active Ants is in 2010 opgericht met het idee om e-fulfilment door middel van innovatie en automatisering, accurater en efficiënter te laten zijn, en dat is gelukt! Active Ants is inmiddels uitgegroeid tot een van de grotere fulfilment spelers in Nederland met meer dan 250 klanten en ruim 3 miljoen orders per jaar.

In 2018 is Active Ants een samenwerking aangegaan met bpost, welke sindsdien een meerderheidsbelang in Active Ants heeft. Deze samenwerking heeft geleid tot de uitrol van nieuwe warehouses in Roosendaal, Willebroek (B) en Dorsten (D). De opening van de UK vestiging staat gepland voor september 2022.

‍Over Tracey

‍Tracey is een Nederlands databedrijf opgericht in 2019 om pakketverzenders te helpen meer waarde te halen uit hun verzenddata. 

Het bedrijf heeft zijn eigen unieke Parcel Engine ontwikkeld die eenvoudig kan worden gekoppeld aan ERP-, WMS-, DMS- en webshop-systemen om verzendgegevens van vervoerders uit te lezen, verwerken en te analyseren. Deze AI-gedreven analyses omvatten monitoring en benchmarking van de prestaties van de vervoerder, near-realtime monitoring en notificaties en voorspellingen van onregelmatigheden tijdens de levering van pakketten. 

Alle producten van Tracey helpen om een optimale bezorgervaring te bieden door vervoerders selectie, automatisering van de klantenservice, monitoring van de zendingen en voorspellingen over vertragingen en onregelmatigheden.